Heb je ooit een tuin gezien die eruitzag als een betoverend schilderij? Een tuin vol kleurrijke bloemen die de omgeving vullen met een levendige energie? Als je dat beeld voor je ziet, dan kan ik je met enthousiasme vertellen over een vaste plant die precies deze magische sfeer in jouw tuin kan creëren: de pimpernel.

De pimpernel, ook wel bekend als Sanguisorba, is een prachtige vaste plant die steeds populairder wordt onder tuinliefhebbers. Met zijn delicate bloemen en charmante bladeren is de pimpernel een echte blikvanger die elke buitenruimte kan transformeren tot een oase van schoonheid. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met het vergroenen van je leefomgeving, de pimpernel is een geweldige keuze.

Wat deze plant zo bijzonder maakt, is zijn vermogen om de aandacht te trekken zonder overdreven inspanning. Met zijn luchtige bloemaren in verschillende kleuren, zoals roze, rood en wit, voegt de pimpernel een vleugje speelsheid toe aan elke tuin. Bovendien gedijt hij goed in zowel zonlicht als halfschaduw, waardoor je flexibel bent in het kiezen van de juiste plek.

Maar de pimpernel heeft niet alleen een esthetische aantrekkingskracht. Hij is ook zeer geliefd onder bijen, vlinders en andere bestuivende insecten, die afkomen op de overvloedige nectar die deze plant produceert. Door de pimpernel in je tuin te verwelkomen, draag je bij aan de bescherming van onze belangrijke bestuivers.

Of je nu een tuin hebt die al vol kleur en leven is of juist nog wat flair kan gebruiken, de pimpernel is een must-have toevoeging aan jouw buitenruimte. In deze blog zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten pimpernel, hoe je hem kunt verzorgen en hoe je hem kunt combineren met andere planten voor een betoverend effect. Klaar om de schoonheid van de pimpernel te ontdekken? Lees dan snel verder!

Wat is een pimpernel?

De pimpernel, ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam Sanguisorba, is een vaste plant die behoort tot de familie Rosaceae. Het geslacht Sanguisorba omvat ongeveer 35 soorten planten die voornamelijk voorkomen in gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Amerika. De meest voorkomende soorten pimpernel die je in tuinen kunt vinden, zijn de Sanguisorba officinalis en de Sanguisorba minor.

De pimpernel staat bekend om zijn aantrekkelijke bloemen en unieke bladeren. De bloemen groeien in compacte, cilindrische bloemaren die oprijzen boven het gebladerte. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van roze en rood tot wit en geven de plant een opvallend uiterlijk. De bloei vindt plaats gedurende de zomermaanden, waardoor de pimpernel een welkome toevoeging is aan de tuin, vooral wanneer andere bloemen beginnen te vervagen.

Wat de pimpernel nog interessanter maakt, is het feit dat hij aantrekkelijk is voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. De bloemen produceren overvloedige hoeveelheden nectar, waardoor ze een waardevolle voedselbron zijn voor deze belangrijke bestuivers. Door de pimpernel in je tuin te hebben, draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit en help je de populaties van deze insecten te ondersteunen.

Naast de decoratieve waarde heeft de pimpernel ook enkele culinaire toepassingen. De jonge bladeren van sommige soorten kunnen worden toegevoegd aan salades voor een lichte, pittige smaak. Ze kunnen ook worden gebruikt als garnering bij verschillende gerechten. Bovendien worden de wortels van de Sanguisorba officinalis soms gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

De pimpernel is over het algemeen een gemakkelijk te verzorgen plant. Hij gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw en geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond. Een regelmatige watergift en het verwijderen van uitgebloeide bloemen kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde groei en bloei. Het is ook raadzaam om de plant in het voorjaar terug te knippen om een compacte groei te bevorderen.

Hoe herken je een pimpernel?

De pimpernel is een plant die relatief gemakkelijk te herkennen is vanwege zijn karakteristieke kenmerken. Hier zijn enkele details om op te letten bij het identificeren van een pimpernel:

 1. Bladeren: De bladeren van de pimpernel zijn een belangrijk kenmerk. Ze zijn meestal samengesteld uit meerdere deelblaadjes, waardoor ze een veervormig uiterlijk hebben. De bladeren zijn vaak gekarteld langs de randen en hebben een donkergroene kleur.
 2. Bloemen: De bloemen van de pimpernel zijn een echte blikvanger. Ze groeien in compacte, cilindrische bloemaren die boven het gebladerte uitsteken. De individuele bloemen zijn klein en hebben meestal een bolvormige of kegelvormige structuur. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals roze, rood, wit of een combinatie van deze kleuren.
 3. Hoogte: De pimpernel is over het algemeen een middelgrote plant. Afhankelijk van de soort kan hij variëren in hoogte, maar meestal groeit hij tot ongeveer 30-60 centimeter. Dit maakt hem ideaal voor het toevoegen van kleur en textuur aan borders, bloembedden of rotstuinen.
 4. Geur: Sommige soorten pimpernel hebben een subtiele geur. Hoewel de geur niet zo sterk is als die van andere bloemen, kan het opvallen als je dicht bij de plant komt. De geur wordt vaak beschreven als licht kruidig of zoet.
 5. Bestuivers: Als je een plant ziet die veel bijen, vlinders en andere bestuivende insecten aantrekt, is de kans groot dat het een pimpernel is. De overvloedige nectar die de pimpernel produceert, maakt hem tot een favoriete voedselbron voor deze insecten.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten pimpernel zijn, zoals de Sanguisorba officinalis en de Sanguisorba minor, die enigszins van elkaar kunnen verschillen in uiterlijk. Het is daarom raadzaam om een botanische gids te raadplegen of advies te vragen aan een ervaren tuinier of kweker om de specifieke soort pimpernel nauwkeurig te kunnen identificeren.

Wat zijn de kenmerken van de pimpernel?

 • Type plant: De pimpernel is een vaste plant die jaar na jaar terugkomt, waardoor je langdurig kunt genieten van zijn charmante bloemen.
 • Bloemkleur: De pimpernel heeft delicate bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, rood en wit. Deze kleurrijke variëteit biedt talloze mogelijkheden om jouw tuin te verfraaien.
 • Hoogte: De hoogte van de pimpernel kan variëren, afhankelijk van de soort. Sommige soorten worden slechts 30 centimeter hoog, terwijl andere tot wel 60 centimeter kunnen groeien. Kies de hoogte die past bij jouw tuinontwerp en voorkeuren.
 • Bloei: Geniet van de prachtige bloei van de pimpernel gedurende de zomermaanden. De bloemen verschijnen in weelderige bloemaren en zorgen voor een betoverende aanblik in jouw buitenruimte.
 • Standplaats: Geef de pimpernel een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin. Deze plant gedijt goed in verschillende lichtomstandigheden en past zich gemakkelijk aan.
 • Grond: De pimpernel groeit het beste in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat, om optimale groei te bevorderen.
 • Aantal: Voor een weelderige en kleurrijke uitstraling in jouw tuin kun je ongeveer 7 pimpernels per vierkante meter planten.
 • Snoei: Om de pimpernel netjes en gezond te houden, kun je in het voorjaar de vaste planten licht snoeien. Dit bevordert een compacte groei en stimuleert de bloei.
 • Overig: Er zijn verschillende variëteiten van de pimpernel beschikbaar, met verschillende hoogtes en bloemkleuren om aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren te voldoen. Of je nu op zoek bent naar een lage bodembedekker of een hogere soort, er is altijd een pimpernel die perfect past bij jouw tuinontwerp.

Waar in de tuin plaats je de pimpernel?

De pimpernel gedijt goed op verschillende plekken in de tuin, zolang je rekening houdt met enkele belangrijke factoren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het plaatsen van de pimpernel in jouw tuin:

 1. Zonlicht: Over het algemeen geeft de pimpernel de voorkeur aan een zonnige standplaats waar hij minimaal zes uur direct zonlicht per dag ontvangt. Dit bevordert een gezonde groei en bloei. Kies dus een plek in de tuin waar de plant voldoende zonlicht kan opvangen.
 2. Halfschaduw: Hoewel de pimpernel van zon houdt, kan hij ook gedijen in lichte tot gematigde halfschaduw. Dit maakt de plant veelzijdig en geschikt voor tuinen met gedeeltelijke schaduwrijke plekken. Als je een plek hebt waar de pimpernel wat bescherming krijgt tegen de hete middagzon, zal hij daar goed gedijen.
 3. Bodem: De pimpernel groeit het beste in goed doorlatende grond die vocht vasthoudt maar niet te nat wordt. De grond moet rijk zijn aan organisch materiaal en goed gedraineerd zijn om wateroverlast te voorkomen. Als je grond van nature zwaar en kleiachtig is, kun je overwegen om compost of turf toe te voegen om de bodemstructuur te verbeteren.
 4. Vochtigheid: Hoewel de pimpernel goed gedijt in vochtige grond, is het belangrijk om te voorkomen dat de plant langdurig met natte voeten staat. Overmatige wateroverlast kan leiden tot wortelrot en andere problemen. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet verzadigd. Een goede afvoer is essentieel.
 5. Windbescherming: Als je tuin gevoelig is voor sterke wind, kan het nuttig zijn om de pimpernel een beschutte plek te geven. Sterke wind kan de delicate bloemaren beschadigen en de plant verzwakken. Plaats de pimpernel dus op een plek waar hij enige bescherming geniet tegen harde wind.
 6. Combinaties: De pimpernel kan goed samengaan met andere planten in de tuin. Hij is bijvoorbeeld een mooie toevoeging aan bloembedden, borders, rotstuinen of cottage-tuinen. Combineer hem met andere vaste planten, siergrassen of bodembedekkers om een gevarieerd en kleurrijk geheel te creëren.

Door rekening te houden met deze factoren kun je de perfecte plek in jouw tuin vinden om de pimpernel te planten. Zorg voor de juiste hoeveelheid zonlicht, goede bodemgesteldheid en voldoende vochtigheid, en je zult worden beloond met prachtige bloemen en een gezonde groei van deze betoverende vaste plant.

Wanneer moet je de pimpernel snoeien?

Het snoeien van de pimpernel is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze vaste plant. Door op het juiste moment te snoeien, kun je de plant gezond houden, de groei bevorderen en de bloei stimuleren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het snoeien van de pimpernel:

 1. Voorjaarssnoei: De beste tijd om de pimpernel te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Begin met het terugsnoeien van de uitgebloeide bloemaren en verwijder eventueel beschadigde of dode stelen. Snijd de stelen terug tot net boven de grond, waar nieuwe scheuten zullen verschijnen. Deze voorjaarssnoei zorgt voor een opgeruimde uitstraling en bevordert een compacte groei van de plant.
 2. Verdunnen: Als de pimpernel na verloop van tijd te dicht wordt, kun je ervoor kiezen om wat verdunnend snoeiwerk uit te voeren. Verwijder enkele van de oudere, dikkere stelen om ruimte te creëren voor nieuwe groei en om de luchtcirculatie te bevorderen. Dit helpt bij het voorkomen van ziekten en houdt de plant gezond.
 3. Deadheading: Om de bloei van de pimpernel te verlengen, kun je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen in de zomer. Door de verwelkte bloemaren weg te knippen, stimuleer je de plant om nieuwe knoppen te vormen en zal de bloei langer aanhouden. Dit zorgt ervoor dat de pimpernel er netjes uitziet en voorkomt dat hij energie verspilt aan zaadvorming.
 4. Najaarssnoei: In het najaar kun je ervoor kiezen om de pimpernel lichtjes terug te knippen, nadat de bloei is afgenomen. Snijd de stelen met ongeveer de helft in, maar laat voldoende groen over zodat de plant nog steeds voedingsstoffen kan opnemen en zich kan voorbereiden op de winter. Deze snoei kan helpen om een compacte groei te behouden en helpt bij het opruimen van de plant voor het volgende groeiseizoen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle pimpernelsoorten dezelfde snoei vereisen. Sommige variëteiten kunnen meer terugsnoei verdragen dan andere. Het is daarom raadzaam om specifieke richtlijnen te raadplegen voor de soort pimpernel die je in je tuin hebt.

Door de pimpernel op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, kun je de plant gezond en aantrekkelijk houden. Het bevordert een compacte groei, verlengt de bloei en draagt bij aan een nette uitstraling van de plant in jouw tuin.

Met welke planten kun je de pimpernel goed combineren?

De pimpernel is een veelzijdige plant die goed kan worden gecombineerd met verschillende andere planten in de tuin. Hier zijn enkele ideeën voor combinaties die de schoonheid en aantrekkingskracht van de pimpernel kunnen versterken:

 1. Lavendel (Lavandula): Combineer de pimpernel met lavendel voor een betoverende geurige tuin. Beide planten gedijen goed in zonnige locaties en delen een vergelijkbare kleurenpalet, met paarse en roze tinten. Samen creëren ze een charmante, rustieke uitstraling.
 2. Siergrassen: De pimpernel kan goed samengaan met verschillende soorten siergrassen, zoals zwenkgras (Festuca), lampenpoetsersgras (Pennisetum) of prachtriet (Miscanthus). De siergrassen voegen textuur en hoogte toe aan de tuin, terwijl de pimpernel zorgt voor een kleurrijk accent tussen het groen.
 3. Vaste planten: Combineer de pimpernel met andere vaste planten, zoals Echinacea (zonnehoed), Rudbeckia (zonnehoed), Achillea (duizendblad) of Nepeta (kattenkruid). Deze planten hebben vergelijkbare verzorgingsbehoeften en zorgen voor een prachtig kleurenpalet en een langdurige bloei in de zomer.
 4. Vlinderstruik (Buddleja): De pimpernel en de vlinderstruik vormen samen een onweerstaanbare combinatie voor vlinders en andere bestuivers. De pimpernel trekt al veel insecten aan, en de vlinderstruik voegt nog meer nectarrijke bloemen toe. Samen creëren ze een levendige en levendige omgeving in de tuin.
 5. Rozen: Combineer de pimpernel met rozenstruiken voor een romantische en weelderige uitstraling. Kies rozen in complementaire kleuren, zoals roze, rood of wit, om harmonie te creëren met de bloemen van de pimpernel. Beide planten gedijen goed in zonnige locaties en zorgen voor een prachtige bloei gedurende het seizoen.
 6. Bodembedekkers: Plant de pimpernel tussen bodembedekkende planten, zoals kruipend zenegroen (Ajuga), maagdenpalm (Vinca minor) of kruipend phlox (Phlox subulata). De pimpernel voegt kleur en hoogte toe aan de lage, spreidende groei van de bodembedekkers en zorgt voor een gevarieerd en interessant tapijt van planten.

Bij het combineren van planten is het belangrijk om rekening te houden met de groeiomstandigheden, zoals zonlicht, bodemvochtigheid en drainage. Zorg ervoor dat de gecombineerde planten vergelijkbare behoeften hebben om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen en harmonieus samengaan in de tuin.