Ben je op zoek naar een mooie, veelzijdige en betrouwbare plant voor je tuin? Dan is Duizendblad, ook wel bekend als Achillea, echt iets voor jou! Met zijn prachtige bloemen en geneeskrachtige eigenschappen is deze plant een waardevolle aanwinst. Duizendblad is een vaste plant die zich gemakkelijk aanpast aan verschillende bodemsoorten en weersomstandigheden. De bloemen variëren van wit en roze tot geel en trekken vlinders en bijen aan, wat je tuin een levendige en kleurrijke sfeer geeft. Maar Duizendblad is niet alleen mooi om naar te kijken. Het heeft ook een lange geschiedenis als geneeskrachtige plant, waarvan de bladeren en bloemen worden gebruikt voor diverse medicinale toepassingen. In mijn blog ga ik dieper in op de eigenschappen, het onderhoud en de vele mogelijkheden van Duizendblad, zodat je optimaal kunt genieten van deze prachtige plant in je eigen tuin.

Wat is een duizendblad?

Duizendblad, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Achillea, is een veelzijdige vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae, oftewel de composietenfamilie. Deze plant is inheems in Europa, Azië en Noord-Amerika en gedijt goed in gematigde klimaten.

Duizendblad staat bekend om zijn fijn verdeelde bladeren die lijken op kleine naalden. De bladeren zijn meestal groen, maar sommige variëteiten hebben zilvergrijs of donkergroen blad. De plant kan een hoogte bereiken van 30 tot 90 centimeter, afhankelijk van de soort en variëteit.

Wat betreft de bloemen is Duizendblad echt een lust voor het oog. De bloemen groeien in compacte schermen en variëren in kleur van wit en roze tot geel en oranje. Ze hebben vaak een aangename geur en trekken vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Een van de geweldige eigenschappen van Duizendblad is zijn aanpassingsvermogen. Het kan gedijen in verschillende bodemsoorten, inclusief droge en arme grond. Bovendien is het een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Naast de decoratieve waarde heeft Duizendblad ook een lange geschiedenis als geneeskrachtige plant. De plant bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, tannines en etherische oliën. Duizendblad wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van diverse aandoeningen, waaronder spijsverteringsproblemen, verkoudheid, ontstekingen en wondgenezing.

In de tuin kan Duizendblad op verschillende manieren worden gebruikt. Het is een geweldige keuze voor borders, rotstuinen en wilde tuinen. Het kan ook worden gekweekt in potten en containers. Bovendien is Duizendblad een uitstekende snijbloem die lang meegaat in boeketten.

Hoe herken je de duizendblad?

Duizendblad, ook bekend als Achillea, is een plant die relatief gemakkelijk te herkennen is vanwege zijn karakteristieke eigenschappen. Hier zijn enkele kenmerken waaraan je Duizendblad kunt herkennen:

 1. Bladeren: Duizendblad heeft fijn verdeelde bladeren die lijken op kleine naalden. De bladeren zijn meestal groen van kleur, maar sommige variëteiten hebben zilvergrijs of donkergroen blad. De bladeren groeien in rozetten aan de basis van de plant en langs de stelen.
 2. Stelen: De stelen van Duizendblad zijn rechtopstaand en vertakt. Ze kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van de soort en variëteit, en kunnen variëren van 30 tot 90 centimeter lang.
 3. Bloemen: Duizendblad produceert prachtige bloemen die groeien in compacte schermen. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, zoals wit, roze, geel of oranje. Elke bloem heeft een plat scherm met talrijke kleine bloemhoofdjes. De bloeiperiode strekt zich meestal uit van de zomer tot de vroege herfst.
 4. Geur: Veel soorten Duizendblad hebben een aangename geur. Wanneer je de bloemen of bladeren voorzichtig wrijft, kun je vaak een lichte geur opmerken, die kan variëren van kruidig tot licht zoet.
 5. Ecologische interactie: Duizendblad trekt vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan. Als je deze bezoekers ziet rondfladderen bij de bloemen, is de kans groot dat je te maken hebt met Duizendblad.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten en variëteiten van Duizendblad zijn, en ze kunnen enigszins variëren in uiterlijk. Het is daarom nuttig om een plantengids of tuinreferentie te raadplegen voor specifieke details over de Duizendblad-variëteit die je in je omgeving tegenkomt.

Over het algemeen is Duizendblad een herkenbare plant met fijn verdeelde bladeren, rechtopstaande vertakte stelen en prachtige bloemen in compacte schermen. Met deze kenmerken kun je Duizendblad gemakkelijk identificeren en ervan genieten in je tuin of natuurlijke omgeving.

Wat zijn de kenmerken van de duizendblad?

 • Type plant: duizendblad is een vaste plant die jaar na jaar terugkomt.
 • Bloemkleur: Deze prachtige plant produceert bloemen in verschillende tinten wit, roze en rood.
 • Hoogte: De hoogte van duizendblad kan variëren van 20 tot 150 cm, afhankelijk van de soort.
 • Bloei: Geniet van de bloeiende pracht van duizendblad van mei tot oktober. Sommige variëteiten, zoals de adderwortel, beginnen zelfs al in mei te bloeien.
 • Standplaats: Geef duizendblad een plekje in de zon of halfschaduw, waar het goed kan gedijen.
 • Grond: Duizendblad groeit het beste in normale tuingrond.
 • Aantal: Voor een prachtige en weelderige uitstraling kun je ongeveer 7 duizendblad-planten per vierkante meter planten.
 • Snoei: Om duizendblad netjes en gezond te houden, kun je de vaste planten in het voorjaar kort knippen.
 • Overig: Er zijn verschillende variëteiten van duizendblad beschikbaar, waaronder bodembedekkende en hoge soorten. Je kunt ze kiezen op basis van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Waar in de tuin plaats je de duizendblad?

Duizendblad gedijt goed op verschillende plaatsen in de tuin. Hier zijn een paar opties:

 1. Borders: Duizendblad is een geweldige aanvulling op bloemrijke borders. Plant ze in groepen of langs de randen van je borders voor een mooie en kleurrijke aanblik. Ze vormen ook een prachtige achtergrond voor andere bloeiende planten.
 2. Rotstuinen: Als je een rotstuin hebt, kun je duizendblad gebruiken om wat hoogte en textuur toe te voegen. Ze passen goed bij andere rotsminnende planten en gedijen goed in de goed doorlatende grond die vaak in rotstuinen te vinden is.
 3. Wilde tuinen: Duizendblad past perfect in een wilde, natuurlijke tuin. Ze hebben een informele uitstraling en kunnen goed omgaan met wat meer onverzorgde omgevingen. Plant ze tussen inheemse grassen en andere wilde bloemen voor een prachtige en levendige tuin.
 4. Snijbloementuin: Duizendblad is ook een uitstekende keuze voor een snijbloementuin. De bloemen blijven lang vers en kunnen worden gebruikt in boeketten en bloemstukken. Plant ze in rijen of clusters, zodat je voldoende bloemen hebt om regelmatig te kunnen knippen.

Bij het kiezen van de locatie voor duizendblad is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van de plant, zoals voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Over het algemeen gedijt duizendblad goed in de volle zon tot halfschaduw en in normale tuingrond. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.

Experimenteer gerust met verschillende plekken in je tuin om te zien waar duizendblad het beste gedijt en het beste tot zijn recht komt.

Wanneer moet je de duizendblad snoeien?

Duizendblad kan het beste worden gesnoeid in het voorjaar. Dit is meestal rond maart of april, wanneer de plant uit zijn winterrust ontwaakt en nieuwe groei begint te vertonen. Het snoeien in het voorjaar helpt om de plant netjes en gezond te houden.

Bij het snoeien van duizendblad kun je de stelen tot ongeveer 10-15 centimeter boven de grond terugsnoeien. Door dit te doen, verwijder je oudere delen van de plant en moedig je de groei van nieuwe scheuten aan. Het is belangrijk om scherpe snoeischaar of een snoeimes te gebruiken om een schone snede te maken en beschadiging van de plant te voorkomen.

Als je duizendblad in de tuin hebt geplant om te genieten van de bloemen, is het raadzaam om na de bloei ook de uitgebloeide bloemstelen te verwijderen. Dit helpt de plant om zijn energie te richten op nieuwe bloemknoppen en bevordert een langere bloeiperiode.

Onthoud dat duizendblad een winterharde plant is en meestal geen rigoureuze snoei nodig heeft. Het verwijderen van dode, beschadigde of verzwakte delen van de plant is voldoende om de gezondheid en groei te bevorderen.

Als je twijfelt over het snoeien van je duizendblad, raadpleeg dan een tuinexpert of een ervaren tuinier voor specifiek advies op basis van de variëteit en de groeiomstandigheden van jouw duizendblad.

Met welke planten kun je de duizendblad goed combineren?

Duizendblad is een veelzijdige plant die goed kan worden gecombineerd met verschillende andere planten in de tuin. Hier zijn enkele suggesties voor planten die goed samengaan met duizendblad:

 1. Vlinderstruik (Buddleja): Beide planten trekken vlinders aan, waardoor ze een prachtige combinatie vormen. De paarse, roze of witte bloemen van de vlinderstruik vormen een mooi contrast met het fijne blad van duizendblad.
 2. Zonnehoed (Rudbeckia): Duizendblad en zonnehoed vullen elkaar goed aan. Terwijl duizendblad een luchtig en fijn uiterlijk heeft, brengt de zonnehoed wat meer volume en kleur met zijn opvallende gele bloemen.
 3. Lavendel (Lavandula): Deze combinatie zorgt voor een prachtig geurig en visueel aantrekkelijk effect. Het zilvergrijze blad van lavendel vormt een mooie achtergrond voor de bloemen en het fijne blad van duizendblad.
 4. Rode zonnehoed (Echinacea): De felgekleurde bloemen van de rode zonnehoed vormen een levendig contrast met het fijne blad van duizendblad. Beide planten zijn ook geliefd bij bijen en vlinders.
 5. Siergrassen: Duizendblad kan goed worden gecombineerd met verschillende soorten siergrassen, zoals lampenpoetsersgras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus) of vedergras (Stipa). Het fijne blad van duizendblad vormt een interessant contrast met de strakke en opvallende vormen van de siergrassen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de groeiomstandigheden en de behoeften van de planten bij het combineren van duizendblad met andere planten. Kies planten met vergelijkbare zon- en waterbehoeften om ervoor te zorgen dat ze goed naast elkaar kunnen groeien en gedijen.

Het combineren van duizendblad met andere planten biedt de mogelijkheid om interessante texturen, kleuren en hoogtes in de tuin te creëren, terwijl je tegelijkertijd een diversiteit aan flora en fauna aantrekt.

Hoe lang bloeit de duizendblad?


Duizendblad heeft een relatief lange bloeiperiode, wat een van zijn aantrekkelijke eigenschappen is. De bloei van duizendblad kan variëren afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden, maar over het algemeen bloeit duizendblad vanaf het late voorjaar tot in de herfst.

De bloeiperiode van duizendblad begint meestal in mei en kan doorgaan tot oktober. Sommige variëteiten beginnen zelfs al in mei te bloeien, terwijl andere wat later in het seizoen op gang komen. Gedurende deze periode kun je genieten van de prachtige bloemen in verschillende tinten wit, roze en rood.

Het mooie van duizendblad is dat het een langdurige bloeier is. Dit betekent dat je gedurende een groot deel van het tuinseizoen kunt genieten van de bloeiende pracht van duizendblad. De bloemen trekken ook verschillende bestuivers aan, zoals vlinders en bijen, waardoor je tuin levendig wordt met activiteit.

Om de bloeiperiode van duizendblad te verlengen, kun je regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemknoppen te produceren en verlengt de bloei. Het snoeien van duizendblad in het voorjaar kan ook bijdragen aan een langere en gezondere bloei.

Over het algemeen is duizendblad een betrouwbare bloeier die gedurende een groot deel van het tuinseizoen kleur en schoonheid aan je tuin kan toevoegen.