Putters

Putters zijn mooie vogels die veel voorkomen in Nederland. Ze staan bekend om hun kleurrijke verenkleed en aantrekkelijke zang. Veel mensen genieten ervan om Putters in hun tuin te hebben. Maar wat zijn Putters precies? Hoe krijg je ze in je tuin? En wat moet je nog meer weten over deze fascinerende vogel? In dit artikel zullen we al deze vragen beantwoorden en meer.

Wat is een Putters?

De Putters, ook wel bekend als de Distelvink, zijn kleine zangvogels die behoren tot de familie van de vinkachtigen. Ze worden gekenmerkt door hun opvallende verenkleed, met een felrode gezichtsmasker, zwarte kin, gele vleugelstrepen en een pastelgele buik. Putters hebben ook een kenmerkende zwarte staart met witte vlekken. De mannetjes en vrouwtjes zien er over het algemeen hetzelfde uit, maar de mannetjes hebben vaak helderdere kleuren.

Putters staan vooral bekend om hun prachtige zang. Ze hebben een melodieus en ritmisch liedje dat bestaat uit verschillende fluitende en kwetterende tonen. Deze melodieën worden vaak gezien als een symbool van vrolijkheid en worden vaak geassocieerd met de lente en zomer.

Hoe krijg je een Putters in je tuin?

Het aantrekken van Putters naar je tuin kan een prachtige toevoeging zijn aan de biodiversiteit en het plezier van vogelliefhebbers. Hier zijn enkele tips om Putters naar je tuin te lokken:

1. Voer ze: Putters zijn zaadeters en in het bijzonder dol op distelzaad. Plaats daarom een voedersilo met distelzaad in je tuin. Zorg ervoor dat de voedersilo hoog genoeg hangt, zodat katten er niet bij kunnen.

2. Plant distels: Putters hebben een voorkeur voor distels, omdat ze hier hun belangrijkste voedselbron vinden, de zaden. Overweeg om enkele distelsoorten (zoals mariadistel en kale jonker) in je tuin te planten. Dit zal niet alleen Putters aantrekken, maar ook andere zaadetende vogels.

3. Creëer beschutting: Putters houden van dichte struiken en bomen waarin ze kunnen schuilen en nestelen. Zorg voor wat dichte begroeiing in je tuin, zoals heggen, struiken en klimop.

4. Water: Een waterbron in je tuin kan Putters aanlokken. Plaats bijvoorbeeld een vogelbadje of een ondiepe schaal met vers water.

Hoe ziet een Putters eruit?

Een Putters heeft een herkenbaar uiterlijk. Ze zijn gemiddeld 12 tot 13 centimeter groot en wegen ongeveer 14 tot 20 gram. Zoals eerder genoemd, hebben ze een felrood gezichtsmasker, zwarte kin, gele vleugelstrepen en een pastelgele buik. Ze hebben een korte snavel die geschikt is om zaden te eten. De zwarte staart met witte vlekken is ook een opvallend kenmerk van deze vogel.

Wat zijn de natuurlijke vijanden van een Putters?

Putters hebben verschillende natuurlijke vijanden die de populatie kunnen bedreigen. Enkele voorbeelden van deze vijanden zijn:

1. Roofvogels: Roofvogels zoals de sperwer en de havik zijn een gevaar voor Putters. Ze jagen op kleine vogels, waaronder Putters, in de lucht of vanaf een uitkijkpunt.

2. Slangen: Sommige slangen, zoals de ringslang, kunnen Putters eten als ze de kans krijgen. Slangen kunnen hun prooi snel besluipen en vangen.

3. Katten: Huiskatten vormen ook een bedreiging voor Putters. Ze staan erom bekend vogels in tuinen te jagen, ook al zijn ze goed gevoed.

Wat eet een Putters?

Het dieet van een Putters bestaat voornamelijk uit zaden. Ze zijn vooral gek op distelzaden, maar eten ook zaden van andere planten en bomen, zoals klaver, zonnebloemen, berken en elzen. Ze hebben een sterke snavel waarmee ze de zaden uit de distels kunnen halen.

Naast zaden, voeden Putters zich in de zomer ook met insecten en insectenlarven. Dit doen ze om hun jongen van eiwit te voorzien. Ze kunnen ook nectar drinken uit bloemen, maar dit is niet hun voornaamste voedselbron.

Wat is het leefgebied van een Putters?

Putters komen voor in een groot deel van Europa, Noord-Afrika en Azië. Ze leven voornamelijk in open landschappen, zoals weiden, akkers, parken, tuinen en lichte bossen. Ze worden ook vaak aangetroffen in de buurt van water, zoals sloten en moerassen.

Putters hebben de voorkeur voor gebieden met voldoende voedselbronnen, zoals distels en andere zaaddragende planten. Ze zijn erg mobiel en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende leefgebieden.

Hoe oud kan een Putters worden?

Putters hebben over het algemeen een gemiddelde levensduur van 2 tot 3 jaar. In sommige gevallen kunnen ze echter tot wel 10 jaar oud worden. De levensduur van een Putters wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals voedselbeschikbaarheid, predatie, ziekten en klimaatverandering.

Hoe maakt een Putters zijn nest?

Putters bouwen hun nesten in bomen en struiken. Ze gebruiken voornamelijk stengels, twijgjes, takjes en mos om een komvormig nest te bouwen. Het nest wordt stevig aan elkaar geknoopt met behulp van spinrag en pluisjes.

Het vrouwtje legt meestal 4 tot 6 eieren, die ze in ongeveer 12 tot 15 dagen uitbroedt. Beide ouders nemen deel aan het broeden en het voeren van de jongen. De jonge Putters verlaten het nest na ongeveer 15 dagen, maar worden nog steeds gevoerd door hun ouders totdat ze zelfstandig zijn.

Hoe klinkt een Putters?

Putters hebben een karakteristiek geluid, dat vaak wordt beschreven als een serie fluitende en kwetterende tonen. Het geluid van een Putters kan variëren, afhankelijk van de situatie. Ze fluiten vaak zachtjes wanneer ze zichzelf voeden of elkaar begroeten. Tijdens de balts laten de mannetjes vaak hun prachtige zang horen om vrouwtjes aan te trekken.

De zang van een Putters kan worden beschreven als aangenaam en vrolijk. Het is een melodieus en ritmisch liedje dat de lente en zomer symboliseert.

Veelgestelde vragen over Putters:

1. Hoe lang duurt het voordat de eieren uitkomen?
– De broedperiode van een Putters duurt ongeveer 12 tot 15 dagen.

2. Hoe kan ik Putters onderscheiden van andere vinkachtigen?
– Putters hebben een uniek verenkleed met een felrood gezichtsmasker, zwarte kin, gele vleugelstrepen en een pastelgele buik.

3. Moet ik speciale voeding geven als ik Putters in mijn tuin wil?
– Het is een goed idee om een voedersilo met distelzaad op te hangen, omdat Putters dol zijn op distelzaad. Hierdoor vergroot je de kans dat ze jouw tuin bezoeken.

4. Kan ik Putters aantrekken met nectarvoeders?
– Hoewel Putters af en toe nectar kunnen drinken, is dit niet hun belangrijkste voedselbron. Het is beter om je te richten op het aanbieden van zaadvoeders en de juiste planten in je tuin te hebben.

5. Wanneer is het beste moment om Putters in mijn tuin te zien?
– Putters zijn het hele jaar door te zien, maar ze zijn vooral actief in de lente en zomer. Dit is het broedseizoen en het moment waarop ze het meest actief zijn.

6. Zijn Putters trekvogels?
– Ja, Putters zijn gedeeltelijke trekvogels. In de winter trekken ze naar het zuiden, maar sommige Putters blijven ook in Nederland overwinteren.