Duik je ooit in de wereld van planten, dan kom je zeker de charme tegen van de geranium, ook wel bekend als de ooievaarsbek. Deze verfijnde schoonheid, met haar veelvoud aan vormen en kleuren, weet iedere tuin te sieren. Ze is onweerstaanbaar, zo lijkt het, met haar zachte bladeren en heldere bloemen die zo uit een schilderij van Monet lijken te komen.

Maar wat maakt de ooievaarsbek zo bijzonder? Waarom heeft deze plant zoveel liefhebbers? En hoe kun je haar het beste verzorgen voor een optimale bloei? In deze blog duiken we in het verhaal van de ooievaarsbek, een plant met een rijke geschiedenis en veelzijdige eigenschappen.

Je zult verrast zijn door de veelzijdigheid van deze plant, door haar unieke karakter dat zoveel tuiniers verleidt. Van de botanische details tot de onderhoudstips, we behandelen alles wat je moet weten over deze geweldige plant. Dus bereid je voor, want we gaan een boeiende botanische reis maken, met de geranium als onze gids.

Wat is een ooievaarsbek?

De ooievaarsbek, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Geranium, is een plant uit de familie Geraniaceae. Het geslacht Geranium omvat meer dan 400 soorten die overal ter wereld te vinden zijn, van gematigde tot tropische regio’s. De naam ‘ooievaarsbek’ is afkomstig van de vorm van het vruchtbeginsel dat lijkt op de snavel van een ooievaar.

Ooievaarsbekken zijn meestal vaste planten, hoewel er ook enkele eenjarige en tweejarige soorten zijn. Ze kunnen variëren in hoogte van slechts enkele centimeters tot meer dan een meter. Ze hebben meestal ronde, vaak diep ingesneden bladeren en opvallende bloemen met vijf bloembladen. De bloemen komen in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, roze, paars, oranje en rood, afhankelijk van de soort.

De Geranium is een populaire tuinplant, mede dankzij haar gemakkelijke verzorging en aantrekkelijke uiterlijk. Ze doen het goed in een breed scala van omstandigheden, hoewel de meeste soorten de voorkeur geven aan goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw.

Naast hun schoonheid zijn veel soorten ooievaarsbek ook nuttig voor hun medicinale eigenschappen. Ze zijn gebruikt in traditionele geneeskunde voor alles van wondgenezing tot behandeling van keelpijn en diarree.

Hoe herken je een ooievaarsbek?

Ooievaarsbekken zijn prachtige bloeiende planten die behoren tot het geslacht Geranium. Ze staan bekend om hun mooie bloemen en aantrekkelijke bladeren. Hier is een uitgebreide beschrijving van de kenmerken van een ooievaarsbek, waarmee je deze plantensoort kunt herkennen:

 1. Bladeren: Ooievaarsbekken hebben meestal diep ingesneden, vijflobbige bladeren die lijken op de vorm van een ooievaarsbek, vandaar de naam. De bladeren zijn vaak groen, maar er zijn ook variëteiten met roodachtige bladeren. De bladeren zijn vaak behaard en hebben een zachte textuur.
 2. Bloemen: De bloemen van een ooievaarsbek zijn prachtig en komen in verschillende kleuren voor, zoals roze, paars, wit, blauw en violet. Ze groeien meestal in clusters aan het einde van rechtopstaande stelen, boven het bladerdek. Elke bloem heeft vijf bloembladen, die meestal ongelijk zijn qua grootte. De bloembladen kunnen een gladde of licht gerimpelde textuur hebben. Ooievaarsbekbloemen hebben vaak een donkere adering op de bloembladen, wat bijdraagt ​​aan hun aantrekkelijkheid.
 3. Bloeiperiode: Ooievaarsbekken bloeien meestal in de late lente en zomer, hoewel sommige soorten ook in de herfst kunnen bloeien. De bloeiperiode kan variëren, afhankelijk van de specifieke soort en de groeiomstandigheden.
 4. Groeivorm: Ooievaarsbekken groeien over het algemeen als vaste planten en vormen klompjes of tapijten van gebladerte. Sommige soorten hebben een kruipende groeivorm, terwijl andere meer rechtop groeien. Ze kunnen variëren in hoogte, van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter, afhankelijk van de soort.
 5. Geur: Sommige ooievaarsbeksoorten hebben een aangename geur. Als je de bloemen of bladeren voorzichtig wrijft, kan er een lichte geur vrijkomen, vergelijkbaar met een kruidige of citroenachtige geur.
 6. Zaaddozen: Na de bloei ontwikkelen ooievaarsbekken zaaddozen. Deze zaaddozen hebben de vorm van een ooievaarsbeksnavel, waardoor ze nog meer lijken op de snavel van een ooievaar. Deze zaaddozen zijn vaak behaard en kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van groen tot bruin.

Het is belangrijk op te merken dat er veel verschillende soorten ooievaarsbekken zijn, dus er kunnen variaties zijn in de kenmerken van de planten.

Wat zijn de kenmerken van een ooievaarsbek?

De kenmerken van de ooievaarsbek zijn als volgt:

 • Type plant: De ooievaarsbek is een meerjarige plant die elk jaar opnieuw bloeit en behoort tot het geslacht Geranium.
 • Bloemkleur: De ooievaarsbek staat bekend om haar prachtige bloemen die in verschillende tinten kunnen verschijnen, zoals roze, paars, wit, blauw en violet.
 • Hoogte: De hoogte van de ooievaarsbek varieert afhankelijk van de soort, maar ze kunnen groeien van enkele centimeters tot ongeveer een halve meter hoog.
 • Bloei: Je kunt genieten van de bloeiende pracht van de ooievaarsbek van de late lente tot de zomer. Sommige soorten kunnen ook in de herfst bloeien.
 • Standplaats: De ooievaarsbek geeft de voorkeur aan een plek in de halfschaduw, maar ze kunnen ook in de volle zon groeien, afhankelijk van de soort. Ze gedijen goed in verschillende klimaten.
 • Grond: Ooievaarsbekken groeien het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Ze kunnen zich echter ook aanpassen aan verschillende grondsoorten, zoals klei, leem of zanderige grond.
 • Aantal: Om een prachtige en weelderige uitstraling te creëren, kun je ongeveer 5 ooievaarsbekken per vierkante meter planten. Dit aantal kan echter variëren, afhankelijk van de gewenste dichtheid en de beschikbare ruimte.
 • Snoei: Om de plant gezond te houden, kun je de ooievaarsbek na de bloei terugsnoeien tot aan de grond. Dit bevordert ook de groei van nieuwe scheuten.
 • Overig: Er zijn verschillende soorten ooievaarsbekken beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan kleuren en groottes, zodat je de ooievaarsbek kunt selecteren die perfect past bij jouw tuin en persoonlijke voorkeuren. Deze veelzijdige planten voegen schoonheid en charme toe aan elke buitenruimte.

Waar in de tuin plaats je een ooievaarsbek?

Een ooievaarsbek (Geranium) kan op verschillende plaatsen in de tuin worden geplant, afhankelijk van de specifieke soort en de gewenste groeiomstandigheden. Hier is een uitgebreid antwoord over waar je een ooievaarsbek in de tuin kunt plaatsen:

 1. Lichtomstandigheden: Ooievaarsbekken gedijen over het algemeen goed in halfschaduwrijke gebieden. Ze kunnen echter ook in de volle zon groeien, vooral als je tuin een koeler klimaat heeft. Het is belangrijk om te weten welke soort ooievaarsbek je hebt, omdat sommige soorten specifiekere lichtvereisten kunnen hebben. Over het algemeen kan een plaats met gedeeltelijke zon gedurende de dag ideaal zijn voor de meeste ooievaarsbekken.
 2. Grondtype: Ooievaarsbekken gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Ze kunnen verschillende grondsoorten verdragen, zoals klei, leem of zanderige grond. Het is echter belangrijk dat de grond niet te nat blijft, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om overtollig water af te voeren.
 3. Tuinbedden en borders: Ooievaarsbekken zijn prachtige vaste planten die een mooie aanvulling kunnen zijn op tuinbedden en borders. Plant ze in groepjes of clusters om een weelderig effect te creëren. Ze kunnen worden gecombineerd met andere vaste planten en bloemen die vergelijkbare groeiomstandigheden nodig hebben.
 4. Rotstuinen en rotsachtige gebieden: Sommige ooievaarsbekken zijn goed geschikt voor rotstuinen en rotsachtige gebieden. Deze planten hebben vaak een compacte groeivorm en gedijen goed in de goed doorlatende, stenige grond die kenmerkend is voor dit soort omgevingen. Ze voegen kleur en textuur toe aan rotstuinen en kunnen prachtig zijn tussen de rotsen.
 5. Bloempotten en hangmanden: Afhankelijk van de soort ooievaarsbek en de grootte van de pot, kunnen ooievaarsbekken ook worden gekweekt in bloempotten en hangmanden. Kies kleinere variëteiten of hangende soorten voor dit doel. Zorg ervoor dat de pot of mand voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.
 6. Oevergebieden en vochtige grond: Sommige soorten ooievaarsbekken, zoals de moerasgeranium (Geranium palustre), gedijen goed in vochtige grond en oevergebieden. Ze kunnen worden geplant langs de randen van vijvers, beekjes of andere vochtige gebieden. Deze soorten kunnen zelfs wat meer schaduw verdragen en zijn perfect voor het opvullen van natte plekken in de tuin.

Het is belangrijk om de groeiomstandigheden van de specifieke ooievaarsbeksoort die je hebt te begrijpen. Raadpleeg indien mogelijk de plantlabels of vraag advies bij een kwekerij om te bepalen welke soort het beste past bij de specifieke omstandigheden in jouw tuin.

Daarnaast is het nuttig om rekening te houden met het algehele ontwerp en de esthetiek van je tuin. Ooievaarsbekken zijn veelzijdige planten die goed kunnen worden gecombineerd met andere vaste planten, siergrassen of bloeiende struiken. Overweeg de hoogte, kleur en bloeiperiode van de ooievaarsbekken bij het kiezen van de juiste locatie in je tuin. Plaats ze op strategische plekken waar ze kunnen fungeren als accentplanten of waar ze de overgangen tussen verschillende delen van de tuin kunnen verfraaien.

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de ooievaarsbekken gezond en aantrekkelijk te houden. Verwijder verwelkte bloemen en dode bladeren om de bloei te bevorderen en een opgeruimd uiterlijk te behouden. Als de planten te dicht worden, kun je ze in het voorjaar dunner maken door overmatige scheuten weg te snoeien. Aan het einde van het groeiseizoen, meestal in de herfst, kun je de planten terugsnoeien tot aan de grond om de groei van nieuwe scheuten te bevorderen.

Wanneer moet je een ooievaarsbek snoeien?

Het snoeien van ooievaarsbekken (Geranium) is belangrijk om de gezondheid en het uiterlijk van de plant te behouden. Hier is een uitgebreide uitleg over wanneer en hoe je een ooievaarsbek moet snoeien:

 1. Na de bloei: Het beste moment om een ooievaarsbek te snoeien is direct na de bloei, meestal in de zomer of het vroege najaar. Wacht tot de bloemen zijn verwelkt en de bloeiperiode voorbij is voordat je begint met snoeien. Op dit moment hebben de planten hun energie al gebruikt om te bloeien en kunnen ze zich richten op de groei van nieuwe scheuten.
 2. Terugsnijden: Snoei de ooievaarsbekken stevig terug tot dicht bij de grond. Gebruik een scherpe snoeischaar of tuinschaar en snijd de stelen vlak boven de grond af. Dit stimuleert de plant om nieuwe scheuten te vormen vanuit de basis.
 3. Verwijderen van verwelkte bloemen en dode bladeren: Terwijl je de ooievaarsbekken terugsnoeit, kun je ook verwelkte bloemen en dode bladeren verwijderen. Dit bevordert niet alleen een nette uitstraling, maar voorkomt ook dat de plant energie verspilt aan zaadvorming. Het stimuleert de plant om zijn energie te richten op nieuwe groei.
 4. Onderhoudssnoei: Na de snoei kun je ook overtollige scheuten dunner maken om de plant een meer open en luchtige groeivorm te geven. Verwijder zwakke, zieke of beschadigde scheuten om de algehele gezondheid van de plant te verbeteren. Dit helpt ook bij het voorkomen van overmatige dichtheid en bevordert een betere luchtcirculatie.
 5. Najaarssnoei: In het najaar kun je een lichtere snoei uitvoeren om de plant voor te bereiden op de winter. Verwijder de overgebleven dode of gele bladeren en eventuele zwakke scheuten. Laat echter voldoende gezond blad over, omdat dit helpt bij het opslaan van voedingsstoffen voor de winterperiode.

Het snoeien van ooievaarsbekken is niet alleen gunstig voor de plant, maar ook voor de tuinier. Het bevordert een gezonde groei, verjongt de plant en zorgt voor een nette uitstraling. Zorg er altijd voor dat je gereedschap schoon en scherp is voordat je begint met snoeien om schade aan de plant te minimaliseren.

Met welke planten kun je een ooievaarsbek goed combineren?

Ooievaarsbekken (Geranium) zijn veelzijdige planten die goed kunnen worden gecombineerd met verschillende andere planten in de tuin. Hier zijn enkele ideeën en suggesties voor planten waarmee je ooievaarsbekken goed kunt combineren:

 1. Vaste planten: Ooievaarsbekken kunnen goed samengaan met andere vaste planten in tuinbedden en borders. Combineer ze bijvoorbeeld met lavendel (Lavandula), ridderspoor (Delphinium), kattenkruid (Nepeta), zonnehoed (Rudbeckia) of daglelies (Hemerocallis). Deze planten hebben vaak vergelijkbare groeiomstandigheden en vullen elkaar aan qua hoogte, textuur en kleur.
 2. Siergrassen: Ooievaarsbekken kunnen prachtig worden gecombineerd met siergrassen om een natuurlijk ogend en textuurrijk effect te creëren. Denk aan grassen zoals prachtriet (Miscanthus), vedergras (Stipa), zegge (Carex) of blauwgras (Festuca). De fijne textuur van het gras vormt een interessant contrast met de weelderige bloemen van de ooievaarsbek.
 3. Bloeiende struiken: Combineer ooievaarsbekken met bloeiende struiken om hoogte en structuur toe te voegen aan je tuin. Overweeg struiken zoals hortensia (Hydrangea), vlinderstruik (Buddleja), spirea (Spiraea) of heesterrozen (Rosa). Plant de struiken achter de ooievaarsbekken om een mooie achtergrond te creëren, terwijl de ooievaarsbekken de voorkant van de border opfleuren.
 4. Voorjaarsbollen: Ooievaarsbekken kunnen goed gecombineerd worden met voorjaarsbollen om opeenvolgende bloei en kleur in de tuin te garanderen. Plant bijvoorbeeld tulpen (Tulipa), narcissen (Narcissus) of blauwe druifjes (Muscari) tussen de ooievaarsbekken. De bollen zullen bloeien voordat de ooievaarsbekken hun bloei bereiken, waardoor een gelaagd en levendig bloemenspektakel ontstaat.
 5. Kruipende bodembedekkers: Ooievaarsbekken met een opgaande groeivorm kunnen goed worden gecombineerd met kruipende bodembedekkers om de grond te bedekken en onkruidgroei te onderdrukken. Denk aan planten zoals kruipend zenegroen (Ajuga), maagdenpalm (Vinca) of kruipend ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum). Deze bodembedekkers vormen een mooie aanvulling op de verticale groei van de ooievaarsbekken.
 6. Bloeiende eenjarigen: Voor seizoensgebonden kleur en variatie kun je ooievaarsbekken combineren met bloeiende eenjarigen. Plant bijvoorbeeld petunia’s (Petunia), afrikaantjes (Tagetes), begonia’s (Begonia) of vlijtige liesjes (Impatiens) rondom de ooievaarsbekken. Deze eenjarige planten bieden een breed scala aan kleuren en bloeien over het algemeen gedurende de zomerperiode. Ze vullen de ooievaarsbekken aan en voegen een extra levendigheid toe aan je tuin.
 7. Klimplanten: Als je op zoek bent naar verticale interesse en structuur, kun je ooievaarsbekken combineren met klimplanten. Kies bijvoorbeeld voor een klimroos (Rosa), kamperfoelie (Lonicera), clematis (Clematis) of klimhortensia (Hydrangea anomala). Plant de klimplanten achter de ooievaarsbekken en laat ze langs een pergola, hekwerk of trellis groeien. Dit creëert een prachtige gelaagdheid in je tuin.
 8. Kruiden: Combineer ooievaarsbekken met kruiden om een nuttige en esthetische combinatie te creëren. Plant bijvoorbeeld salie (Salvia), tijm (Thymus), lavendel (Lavandula) of oregano (Origanum) naast de ooievaarsbekken. Deze kruiden zijn niet alleen aantrekkelijk voor bijen en vlinders, maar ze kunnen ook worden gebruikt in de keuken of voor aromatherapie.
 9. Schaduwplanten: Voor tuinen met meer schaduwrijke plekken kun je ooievaarsbekken combineren met planten die gedijen in de schaduw. Denk aan varens, zoals de bekende varen (Athyrium), hosta’s (Hosta), longkruid (Pulmonaria) of schoenlappersplant (Bergenia). Deze planten bieden verschillende bladkleuren, texturen en hoogtes, wat zorgt voor een aantrekkelijke en diverse beplanting.

Bij het combineren van ooievaarsbekken met andere planten is het belangrijk om rekening te houden met hun specifieke groeiomstandigheden, zoals lichtbehoefte, vochtigheid en bodemvoorkeuren. Zorg ervoor dat de gecombineerde planten vergelijkbare behoeften hebben om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen en harmonieus samengaan in je tuin.