Heb je ooit gehoord van vlambloem? Het is een betoverende plant die je tuin kan transformeren in een kleurrijk paradijs. Met zijn prachtige bloemen in levendige tinten van rood, oranje en geel, trekt vlambloem direct de aandacht en laat het je hart sneller kloppen. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met het creëren van je eigen groene oase, vlambloem is een absolute must-have.

De wetenschappelijke naam van vlambloem is Phlox paniculata en het behoort tot de familie Polemoniaceae. Deze vaste plant is inheems in Noord-Amerika en gedijt goed in gematigde klimaten. Wat vlambloem echt speciaal maakt, is zijn uitbundige bloei. Van de vroege zomer tot de herfst vullen de bloemen je tuin met een explosie van kleuren en geuren. Het is alsof de plant vuurwerk afsteekt, waardoor je elke dag kunt genieten van een spectaculaire show.

Niet alleen is vlambloem visueel aantrekkelijk, maar het trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan elke tuin die ecologisch evenwicht en biodiversiteit bevordert. Daarnaast is vlambloem een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen. Het gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig, maar is over het algemeen vrij tolerant ten opzichte van verschillende omstandigheden.

In deze blog gaan we dieper in op de vele variëteiten van vlambloem, verzorgingstips, creatieve manieren om het in je tuin te gebruiken en nog veel meer. Dus als je geïnteresseerd bent in het toevoegen van een vleugje passie en kleur aan je buitenruimte, dan is vlambloem absoluut iets voor jou!

Wat is een vlambloem?

Een vlambloem, ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam Phlox paniculata, is een betoverende vaste plant die afkomstig is uit Noord-Amerika. Het behoort tot de familie Polemoniaceae en staat bekend om zijn prachtige bloemen in levendige tinten van rood, oranje en geel. De naam “vlambloem” is zeer toepasselijk vanwege de opvallende, vlammende kleuren die de bloemen uitstralen.

De vlambloem is een meerjarige plant, wat betekent dat hij jaar na jaar terugkomt en groeit. In de vroege zomer tot de herfst tovert de vlambloem je tuin om in een kleurrijk paradijs. De bloemen groeien in compacte trossen en vormen dichte, weelderige bloemhoofden die boven het groene blad uitsteken. Deze bloemhoofden kunnen variëren in grootte en dichtheid, afhankelijk van de specifieke variëteit van vlambloem die je kiest.

Wat de vlambloem nog aantrekkelijker maakt, is zijn geur. De bloemen verspreiden een heerlijke, zoete geur die vlinders en bijen aantrekt. Hierdoor draagt de vlambloem bij aan het bevorderen van de biodiversiteit en het creëren van een levendige en levendige tuin. Het is een geweldige manier om een ecologisch evenwicht in je buitenruimte te bevorderen en een thuis te bieden aan belangrijke bestuivers.

Wat betreft de verzorging is de vlambloem over het algemeen vrij gemakkelijk te kweken. Het gedijt het beste in goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet drassig wordt. Het is raadzaam om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens drogere periodes. Vlambloemen houden van volle zon tot lichte schaduw, dus zorg ervoor dat je ze een plek geeft waar ze voldoende zonlicht kunnen ontvangen.

Een ander voordeel van vlambloem is dat het een zeer veelzijdige plant is. Het kan worden gebruikt als een prachtig middelpunt in bloembedden, borders of als een levendige haag. Je kunt het ook combineren met andere vaste planten en bloemen om een gevarieerde en kleurrijke tuin te creëren. Bovendien zijn er verschillende variëteiten beschikbaar, met variaties in hoogte, kleur en bloeitijd, waardoor je de mogelijkheid hebt om de perfecte vlambloem te kiezen die past bij jouw tuinontwerp en persoonlijke voorkeuren.

Hoe herken je een vlambloem?

Een vlambloem is een opvallende vaste plant die gemakkelijk te herkennen is aan zijn kenmerkende eigenschappen. Hier zijn enkele details waarmee je een vlambloem kunt herkennen:

 1. Bloemen: Vlambloemen hebben bloemen in levendige kleuren, zoals rood, oranje, geel, paars, roze en wit. Deze bloemen groeien in compacte trossen, bekend als bloemhoofden, die boven het groene blad uitsteken. Ze hebben een aantrekkelijke vorm en kunnen variëren in grootte, afhankelijk van de specifieke variëteit.
 2. Bladeren: De bladeren van de vlambloem zijn tegenoverstaand gerangschikt, wat betekent dat ze aan weerszijden van de stengel tegenover elkaar staan. Ze zijn langwerpig van vorm, hebben een puntige punt en een gladde textuur. De bladeren zijn vaak donkergroen van kleur en bieden een mooi contrast met de felgekleurde bloemen.
 3. Stengels: De stengels van de vlambloem zijn rechtopstaand en stevig. Ze kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van de specifieke variëteit, en kunnen variëren van kortere compacte planten tot langere, meer vertakte exemplaren.
 4. Geur: Een ander kenmerk van de vlambloem is de aangename geur die de bloemen verspreiden. De geur is meestal zoet en kan verschillen tussen de verschillende variëteiten. Het trekt vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan.
 5. Bloeitijd: Vlambloemen bloeien meestal van de vroege zomer tot de herfst, afhankelijk van de variëteit en de groeiomstandigheden. Gedurende deze periode kun je genieten van een overvloed aan kleurrijke bloemen in je tuin.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende variëteiten en hybriden van vlambloemen beschikbaar zijn, wat resulteert in variaties in kleur, bloeitijd en plantgrootte. Sommige vlambloemen hebben ook tweekleurige bloemen of bloemhoofden met een ombre-effect. Door de verschillende kenmerken en variëteiten kunnen vlambloemen een unieke uitstraling geven aan je tuin.

Wat zijn de kenmerken van een vlambloem?

 • Type plant: De vlambloem is een meerjarige plant die behoort tot het geslacht Phlox. Het is een robuuste en veerkrachtige plant die jaar na jaar terugkomt en genietbaar bloeit.
 • Bloemkleur: De vlambloem staat bekend om zijn levendige bloemen in verschillende tinten. Je kunt bloemen vinden in intense kleuren, zoals rood, oranje, geel, paars, roze en wit. Deze kleurrijke bloemen zijn een lust voor het oog en voegen een prachtige levendigheid toe aan elke tuin.
 • Hoogte: De vlambloem kan variëren in hoogte, afhankelijk van de specifieke variëteit en groeiomstandigheden. Sommige vlambloemen kunnen compact en laagblijvend zijn, terwijl andere soorten kunnen uitgroeien tot een hoogte van ongeveer een meter. Dit maakt het mogelijk om vlambloemen te kiezen die passen bij de gewenste structuur en uitstraling van je tuin.
 • Bloei: De vlambloem bloeit in het algemeen van de vroege zomer tot de herfst, en afhankelijk van de variëteit kunnen sommige soorten zelfs in de herfst blijven bloeien. Dit betekent dat je gedurende een groot deel van het groeiseizoen kunt genieten van de kleurrijke bloemenpracht die de vlambloem te bieden heeft.
 • Standplaats: Vlambloemen gedijen het beste in een standplaats met volle zon tot lichte schaduw. Ze hebben voldoende zonlicht nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien, maar kunnen ook redelijk tolerant zijn tegenover verschillende lichtomstandigheden.
 • Grond: Vlambloemen geven de voorkeur aan goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet drassig wordt. Ze kunnen zich echter aanpassen aan verschillende grondsoorten, zoals klei, leem of zanderige grond. Het is belangrijk om de grond goed te verzorgen en te zorgen voor een goede afwatering om de gezondheid van de plant te behouden.
 • Aantal: Om een weelderig effect te creëren, kun je ongeveer 5 vlambloemen per vierkante meter planten. Dit aantal kan variëren, afhankelijk van de gewenste dichtheid en de beschikbare ruimte in je tuin.
 • Snoei: Na de bloei kun je de vlambloem terugsnoeien tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en helpt de plant gezond en compact te houden. Regelmatig snoeien bevordert ook een langere bloei.
 • Variëteiten: Er zijn verschillende variëteiten van vlambloemen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken. Enkele populaire variëteiten zijn onder andere ‘David’, met zijn witte bloemen en sterke geur, ‘Franz Schubert’, met zijn prachtige paarse bloemen, en ‘Orange Perfection’, met zijn opvallende oranje bloemen. Andere variëteiten bieden kleurcombinaties zoals roze en wit of violet en blauw, waardoor je talloze mogelijkheden hebt om de perfecte vlambloem te kiezen die past bij jouw tuinontwerp en persoonlijke smaak.
 • Overige kenmerken: Naast de bovengenoemde kenmerken is het belangrijk om te weten dat vlambloemen ook vlinders en bijen aantrekken. Ze spelen dus een rol in het bevorderen van de biodiversiteit en het ondersteunen van bestuivende insecten. Bovendien kunnen vlambloemen ook dienen als snijbloemen, waardoor je ze in boeketten en bloemstukken kunt gebruiken om een vleugje kleur en geur naar binnen te brengen.

Waar in de tuin plaats je een vlambloem?

Een vlambloem kan op verschillende manieren in je tuin worden geplaatst om een prachtig en kleurrijk accent toe te voegen. Hier zijn enkele suggesties om de vlambloem optimaal te benutten:

 • Bloembedden en borders: Vlambloemen zijn uitstekende keuzes voor bloembedden en borders, waar ze een echte blikvanger kunnen zijn. Plaats ze langs de randen van bloembedden of gebruik ze als achtergrondplanten om een mooie kleurrijke achtergrond te creëren voor andere planten. Combineer vlambloemen met bloemen die complementaire kleuren hebben, zoals blauwe riddersporen, gele zonnehoed of roze asters, voor een oogverblindend effect.
 • Gemengde borders: Vlambloemen kunnen ook goed samengaan met andere vaste planten en bloemen in gemengde borders. Combineer ze met planten van verschillende hoogtes, texturen en bloeitijden om een gelaagde en gevarieerde border te creëren. Door het plaatsen van vlambloemen in het midden of achterin de border, zullen ze hoogte en kleur toevoegen aan het geheel.
 • Rotstuinen en taluds: Als je een rotstuin of een talud in je tuin hebt, zijn vlambloemen perfect om deze plekken op te fleuren. Hun rechtopstaande groeiwijze en opvallende bloemen zorgen voor een levendig contrast met de natuurlijke stenen en rotsen. Kies compactere variëteiten van vlambloemen die geschikt zijn voor kleinere ruimtes en plant ze tussen de rotsen voor een prachtig effect.
 • Vlinder- en bijentuinen: Vlambloemen zijn uitstekende planten om vlinders en bijen naar je tuin te lokken. Als je geïnteresseerd bent in het creëren van een vlinder- en bijenvriendelijke tuin, plaats dan vlambloemen in de buurt van andere nectarrijke planten, zoals vlinderstruiken, ijzerhard (Verbena), sedums en lavendel. Dit zal een aantrekkelijke habitat creëren voor deze belangrijke bestuivers.
 • Snijbloementuin: Naast hun schoonheid in de tuin, kunnen vlambloemen ook worden gebruikt als snijbloemen. Plant ze in een speciale snijbloementuin waar je regelmatig bloemen kunt oogsten om binnen in boeketten en bloemstukken te gebruiken. Vlambloemen zullen een levendige en geurige toevoeging zijn aan je zelfgemaakte bloemarrangementen.

Bij het kiezen van de juiste locatie voor vlambloemen, is het belangrijk om rekening te houden met hun behoefte aan zonlicht. De meeste vlambloemen geven de voorkeur aan een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg ervoor dat ze ten minste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangen om optimaal te kunnen groeien en bloeien.

Onthoud ook dat vlambloemen zich het beste ontwikkelen in goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet drassig wordt. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid door organisch materiaal, zoals compost, toe te voegen om de structuur en voedingswaarde te verbeteren.

Een ander belangrijk aspect bij het plaatsen van vlambloemen is de ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen elke plant laat, afhankelijk van de variëteit en de uiteindelijke grootte van de plant. Dit geeft de vlambloemen de mogelijkheid om zich volledig te ontwikkelen en voorkomt dat ze elkaar overwoekeren.

Bovendien is het belangrijk om te overwegen hoe vlambloemen zich verhouden tot andere planten in termen van kleur en bloeitijd. Experimenteer met verschillende combinaties en zorg ervoor dat de kleuren van de vlambloemen harmoniëren met de omliggende planten. Kies planten die op verschillende tijdstippen bloeien, zodat je gedurende het hele groeiseizoen continu kleur in je tuin hebt.

Tot slot, vergeet niet om vlambloemen regelmatig water te geven, vooral tijdens drogere periodes, om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht krijgen om te gedijen. Mulch rond de basis van de planten helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen.

Wanneer moet je een vlambloem snoeien?

Het snoeien van vlambloemen is een belangrijke onderhoudstaak om de gezondheid van de plant te bevorderen en een overvloedige bloei te stimuleren. Hier zijn enkele richtlijnen voor wanneer en hoe je vlambloemen moet snoeien:

 • Na de bloei: De beste tijd om vlambloemen te snoeien is na de bloei, wanneer de bloemen beginnen te verwelken en zaadkoppen vormen. Dit valt meestal in de late zomer of vroege herfst. Door na de bloei te snoeien, bevorder je de groei van nieuwe scheuten en bereid je de plant voor op een gezonde en weelderige groei in het volgende seizoen.
 • Terugsnoeien tot aan de grond: Om vlambloemen op de juiste manier te snoeien, knip je de stengels terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Hierdoor worden oude en verwelkte delen van de plant verwijderd en stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe scheuten vanaf de basis. Wees niet bang om de plant flink terug te snoeien, omdat vlambloemen goed herstellen van een zware snoei.
 • Verwijderen van zaadkoppen: Het is ook belangrijk om de zaadkoppen van de vlambloemen te verwijderen tijdens het snoeiproces. Dit voorkomt dat de plant energie verspilt aan zaadproductie en stimuleert in plaats daarvan de groei van nieuwe bloemen en gezond blad. Door het verwijderen van de zaadkoppen wordt de plant aangemoedigd om meer energie te steken in het ontwikkelen van sterke wortels en het produceren van meer bloemen in het volgende seizoen.
 • Verzorging na het snoeien: Na het snoeien is het belangrijk om de vlambloemen goed te verzorgen. Geef de plant voldoende water om hem te helpen herstellen en stimuleer de groei van nieuwe scheuten. Je kunt ook een laag organische mulch rond de basis van de plant aanbrengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken.
 • Extra snoei voor vorm en grootte: Naast het snoeien na de bloei, kun je ervoor kiezen om extra snoei uit te voeren om de vorm en grootte van de vlambloemen te beheersen. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat de plant te hoog en slungelig wordt, kun je halverwege het groeiseizoen de toppen van de stengels terugsnoeien om de hoogte te beperken en de vertakking te bevorderen.

Houd er rekening mee dat snoeien de bloeitijd van vlambloemen kan beïnvloeden. Als je een late bloei wilt bevorderen, kun je het snoeien uitstellen tot het vroege voorjaar. Dit kan echter resulteren in minder stevige planten en kan invloed hebben op de algehele gezondheid en bloeikwaliteit.

Met welke planten kun je een vlambloem goed combineren?

Vlambloemen kunnen prachtig worden gecombineerd met andere planten om een harmonieus en kleurrijk geheel te creëren in je tuin. Hier zijn enkele suggesties voor planten die goed samengaan met vlambloemen:

1. Vaste planten:

 • Zonnehoed (Rudbeckia): De heldere gele bloemen van de zonnehoed vormen een prachtig contrast met de levendige kleuren van vlambloemen. Beide planten bloeien in dezelfde periode en trekken vlinders en bijen aan.
 • Vlinderstruik (Buddleja): Vlinderstruiken staan bekend om hun aantrekkingskracht op vlinders. Combineer ze met vlambloemen om een ware vlinderparadijs in je tuin te creëren. De bloemen van de vlinderstruik komen vaak voor in tinten van paars, roze en wit, die mooi samengaan met de kleuren van vlambloemen.
 • Sedum: Sedum is een veelzijdige plant met dikke, vlezige bladeren en clusters van bloemen in diverse kleuren, zoals roze, geel en rood. Ze bloeien vaak in de nazomer, waardoor ze een perfecte aanvulling vormen op de late bloei van vlambloemen.
 • Siergrassen: Siergrassen, zoals prachtriet (Miscanthus) en lampenpoetsersgras (Pennisetum), bieden textuur en hoogte aan de tuin. Combineer ze met vlambloemen om een gelaagd effect te creëren en een dynamisch contrast tussen de fijne graspluimen en de weelderige bloemen.

2. Eenjarige planten en bloembollen:

 • Zinnia: Zinnia’s zijn kleurrijke eenjarige planten die bloeien in een breed scala aan kleuren, waaronder rood, oranje, geel, roze en paars. Hun heldere bloemen vormen een levendig contrast met vlambloemen en trekken vlinders aan.
 • Dahlia: Dahliabloemen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, vormen en maten. Combineer vlambloemen met dahlia’s voor een prachtig kleurenpalet en een weelderige bloei in de zomer en herfst.
 • Allium: Alliums zijn bloembollen met sierlijke bloemhoofden op lange stelen. De paarse, roze of witte bloemen voegen verticale interesse toe aan de tuin en passen goed bij de bloemkleuren van vlambloemen.

3. Bodembedekkers en kruipende planten:

 • Kruipende flox (Phlox subulata): Kruipende flox, ook wel bergvlam genoemd, is een bodembedekkende plant met kleine bloemen in tinten van roze, paars en wit. Combineer ze met opgaande vlambloemen voor een speels contrast tussen hoogte en laagte.
 • Vetmuur (Sagina subulata): Vetmuur is een laagblijvende bodembedekker met delicate, groenblijvende bladeren en kleine witte bloemen. Het vormt een mooi tapijt rondom de voet van vlambloemen en zorgt voor een zachte textuur in de tuin.
 • Kamperfoelie (Lonicera): Kamperfoelie is een klimplant met geurige bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Laat de kamperfoelie langs een hekwerk of pergola groeien en combineer het met vlambloemen voor een romantische en geurige tuin.

4. Kruiden- en moestuinen:

 • Lavendel (Lavandula): Lavendel biedt niet alleen een prachtige paarse kleur, maar verspreidt ook een heerlijke geur in de tuin. Plant lavendel rondom vlambloemen om een aromatisch en visueel aantrekkelijk gebied te creëren.
 • Salie (Salvia): Salie heeft mooie bloemaren in tinten van blauw, paars, roze en wit. Het vormt een prachtig contrast met de felgekleurde bloemen van vlambloemen en trekt ook vlinders en bijen aan.
 • Oregano (Origanum): Oregano is een kruid met kleine roze of paarse bloemen. Plant oregano tussen vlambloemen om een interessante combinatie van eetbare en decoratieve planten te creëren.

Het is belangrijk om rekening te houden met de groeiomstandigheden en zonvereisten van zowel vlambloemen als de gekozen combinatieplanten. Zorg ervoor dat de planten vergelijkbare behoeften hebben wat betreft zonlicht, water en bodemtype, zodat ze goed naast elkaar kunnen groeien.