[ad_1]
Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) is een sierlijke boom die afkomstig is uit Oost-Azië. De boom staat bekend om zijn aantrekkelijke bladeren en sierlijke bloemen. In dit artikel zullen we de kenmerken van de Chinese appelbes bespreken, evenals hoe je deze boom het beste kunt verzorgen, waar je hem het beste kunt plaatsen in je tuin en met welke bomen hij goed te combineren is.

Wat is een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata)?

De Chinese appelbes, ook wel bekend als ‘Autumn Olive’ in het Engels, is een boom die behoort tot de familie Elaeagnaceae. Het is een bladverliezende boom die een maximale hoogte van 5 meter kan bereiken. De boom heeft aantrekkelijke zilvergrijze bladeren die lancetvormig zijn. Tijdens de bloeiperiode produceert de boom kleine, geurige bloemen die vaak een crèmekleur hebben.

Hoe kun je een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) het beste verzorgen?

Het verzorgen van een Chinese appelbes vereist niet veel moeite. Hieronder volgt een stappenplan voor hoe je deze boom het beste kunt verzorgen:

1. Planten: Kies een zonnige locatie in je tuin om de Chinese appelbes te planten. Deze boom kan echter ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is.

2. Water geven: De Chinese appelbes heeft weliswaar regelmatig water nodig, maar is ook goed bestand tegen droogte. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd overbewatering.

3. Bemesting: Geef de boom in het voorjaar meststoffen om zijn groei te bevorderen. Kies voor een organische meststof voor fruitbomen.

4. Snoeien: Snoei de Chinese appelbes in het vroege voorjaar om zijn vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen.

5. Bescherming tegen vorst: Dek de boom af met een laag mulch of stro tijdens de wintermaanden om hem te beschermen tegen vorstschade.

Hoe snel groeit een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata)?

De Chinese appelbes is een snelgroeiende boom. Onder ideale groeiomstandigheden kan deze boom tot 50 centimeter per jaar groeien. Na ongeveer 5 jaar bereikt de Chinese appelbes zijn maximale hoogte van ongeveer 5 meter.

Waar in je tuin kun je een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) het beste plaatsen?

De Chinese appelbes gedijt het beste in een zonnige locatie in je tuin. Deze boom kan echter ook goed groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is. De Chinese appelbes kan ook goed groeien in verschillende bodemtypen, zoals zand, klei en leem.

Hoe groot kan een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) worden?

Een volgroeide Chinese appelbes kan een hoogte bereiken van ongeveer 5 meter. De boom heeft een spreidende groeiwijze met takken die zich uitstrekken vanuit een centrale stam. Omdat de Chinese appelbes snel groeit, kan hij behoorlijk groot worden in een relatief korte tijd.

Waar komt de Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) van origine vandaan?

De Chinese appelbes komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is inheems in landen als China, Japan en Korea. Tegenwoordig wordt de boom echter ook in andere delen van de wereld gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en productie van kleine, smakelijke vruchten.

Kenmerken van Chinese appelbes (Eleagnus umbellata)

Hoofdgroep: Planten
Plantenfamilie: Elaeagnaceae
Plantengeslacht: Eleagnus
Plantvorm: Boom
Plantgrootte: Tot 5 meter hoog
Bloeiperiode: Voorjaar
Bloemkleur: Crèmekleurig
Bloeiwijze: Trossen
Bloemvorm: Klein, geurig
Bloemtype: Eénslachtig
Bloembladen: Kleine bloemblaadjes
Meeldraden: Talrijk
Vruchtbeginsel: Enkelvoudig
Stijlen: Meerdere
Stempels: Meerdere
Vrucht: Kleine, rode bessen
Schors: Glad
Bladstand: Verspreid
Bladvormen: Lancetvormig
Bladranden: Glad
Ondergronds deel: Wortels

Beschrijving van Chinese appelbes (Eleagnus umbellata)

De Chinese appelbes is een aantrekkelijke boom met zilvergrijze bladeren die lancetvormig zijn. De bladeren staan verspreid langs de takken en hebben gladde randen. Tijdens de bloeiperiode produceert de boom kleine, geurige bloemen die in trossen groeien. De bloemen hebben een crèmekleur en zijn een lust voor het oog. Na de bloei ontwikkelt de boom kleine, rode bessen die eetbaar zijn en een zoetzure smaak hebben. De schors van de Chinese appelbes is glad en de boom heeft een spreidende groeiwijze met takken die zich uitstrekken vanuit een centrale stam.

Met welke bomen kun je een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) goed combineren?

De Chinese appelbes kan goed gecombineerd worden met andere bomen en struiken die gedijen in dezelfde groeiomstandigheden. Enkele suggesties voor combinaties zijn:

1. Japanse esdoorn (Acer palmatum): Deze prachtige boom met zijn felgekleurde bladeren vormt een mooie aanvulling op de zilvergrijze bladeren van de Chinese appelbes.

2. Vlinderstruik (Buddleja davidii): De vlinderstruik trekt vlinders aan met zijn geurige bloemen en vormt een levendig contrast met de bloemen van de Chinese appelbes.

3. Hortensia (Hydrangea): Deze kleurrijke struik zorgt voor een mooi contrast met de zilvergrijze bladeren van de Chinese appelbes en kan de tuin opfleuren tijdens de bloeiperiode.

4. Krentenboompje (Amelanchier lamarckii): Het krentenboompje heeft prachtige bloesems en kan goed samengaan met de bloemen van de Chinese appelbes. Daarnaast draagt het krentenboompje eetbare vruchten, net als de Chinese appelbes.

Zijn er vergelijkbare bomen die op een Chinese appelbes (Eleagnus umbellata) lijken?

Ja, er zijn verschillende bomen die vergelijkbaar zijn met de Chinese appelbes. Enkele voorbeelden zijn de gewone appelbes (Eleagnus multiflora), de zilverbes (Elaeagnus commutata) en de olijfwilg (Elaeagnus angustifolia). Deze bomen behoren allemaal tot dezelfde plantenfamilie en hebben vergelijkbare kenmerken, zoals zilvergrijze bladeren en geurige bloemen.

Veelgestelde vragen over Chinese appelbes (Eleagnus umbellata)

1. Is de Chinese appelbes winterhard?
Ja, de Chinese appelbes is winterhard en kan temperaturen verdragen tot -20°C.

2. Zijn de vruchten van de Chinese appelbes eetbaar?
Ja, de vruchten van de Chinese appelbes zijn eetbaar en hebben een zoetzure smaak. Ze kunnen worden gebruikt voor het maken van jam, gelei en vruchtensappen.

3. Trekt de Chinese appelbes insecten aan?
Ja, de bloemen van de Chinese appelbes trekken bijen en vlinders aan vanwege hun geurige nectar.

4. Kan ik de Chinese appelbes in een pot kweken?
Ja, de Chinese appelbes kan ook in een pot worden gekweekt. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en gebruik een goed doorlatende potgrond.

5. Hoe kan ik de Chinese appelbes vermeerderen?
De Chinese appelbes kan worden vermeerderd door middel van zaad, stekken of marcotteren.

6. Is de Chinese appelbes vatbaar voor ziektes en plagen?
Over het algemeen is de Chinese appelbes een sterke boom die weinig last heeft van ziektes en plagen. Het zijn voornamelijk vogels die interesse hebben in de vruchten van de Chinese appelbes.
[ad_2]