[ad_1]
Inleiding
De Hazelaar, ook wel bekend als Corylus avellana, is een veelvoorkomende struikachtige boom in Nederland. Met zijn sierlijke vorm, karakteristieke bloemen en heerlijke noten is de Hazelaar een geliefde plant in veel tuinen. Maar wat is een Hazelaar eigenlijk en hoe kun je deze het beste verzorgen? In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op deze vragen en nog veel meer. Ook bespreken we de herkomst van de Hazelaar, zijn kenmerken en met welke bomen je deze goed kunt combineren. Lees verder om meer te weten te komen over de prachtige Hazelaar.

Wat is een Hazelaar (Corylus avellana)?
De Hazelaar, oftewel Corylus avellana, is een struikachtige boom die behoort tot de berkenfamilie. Deze boom komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Afrika. De Hazelaar staat bekend om zijn ronde vorm en kan een hoogte bereiken van zo’n 6 tot 8 meter. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een groene kleur. In het voorjaar produceert de Hazelaar opvallende gele katjes, die worden gevolgd door noten in de herfst. Deze noten zijn eetbaar en zeer geliefd bij mensen en dieren.

Hoe kun je een Hazelaar (Corylus avellana) het beste verzorgen?
Het verzorgen van een Hazelaar is relatief eenvoudig, zolang je maar rekening houdt met enkele belangrijke aspecten. Hieronder vind je een stappenplan voor het verzorgen van een Hazelaar:

1. Standplaats: Kies een goed verlichte plek voor je Hazelaar, bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw. De boom gedijt het beste op een plek met een beschutte ligging, uit de wind.

2. Bodem: De Hazelaar geeft de voorkeur aan een vochtige, goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, want dit kan leiden tot wortelrot. Een lichte kleigrond met voldoende organisch materiaal is ideaal.

3. Water geven: Geef de Hazelaar regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger ongeveer 5 cm diep in de grond te steken.

4. Snoeien: Snoei de Hazelaar in het late voorjaar, nadat de bloei voorbij is. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken. Snoei ook enkele van de oudere takken om de groei van nieuwe takken te bevorderen.

5. Bemesting: Geef de Hazelaar in het voorjaar een organische meststof. Dit zorgt voor een goede groei en bloei van de boom.

6. Bescherming: Bescherm de Hazelaar tegen strenge vorst door de boom in te pakken met jute of fleece. Dit voorkomt schade aan de takken en knoppen.

Hoe snel groeit een Hazelaar (Corylus avellana)?
De groeisnelheid van een Hazelaar is gemiddeld tot snel. In gunstige omstandigheden kan deze boom per jaar ongeveer 30 tot 60 centimeter groeien. Dit is afhankelijk van factoren zoals de standplaats, bodemgesteldheid en verzorging. Met de juiste verzorging kan een Hazelaar binnen enkele jaren een mooie volgroeide boom worden.

Waar in je tuin kun je een Hazelaar (Corylus avellana) het beste plaatsen?
Een Hazelaar kan het beste geplaatst worden op een plek in de tuin waar voldoende zonlicht is, maar waar de boom ook enige beschutting heeft tegen harde wind. De Hazelaar gedijt goed in zowel grote tuinen als in kleinere stadstuinen. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen, zowel boven als onder de grond.

Hoe groot kan een Hazelaar (Corylus avellana) worden?
Een Hazelaar kan in ideale omstandigheden een hoogte bereiken van zo’n 6 tot 8 meter. De breedte van de boom kan variëren van 4 tot 6 meter. Dit maakt de Hazelaar een geschikte boom voor zowel grote als kleinere tuinen. Door regelmatig te snoeien kun je de grootte van de boom enigszins beïnvloeden.

Waar komt de Hazelaar (Corylus avellana) van origine vandaan?
De Hazelaar is oorspronkelijk afkomstig uit Europa, Azië en Noord-Afrika. Deze boom komt in het wild voor in bossen, bosranden en open plekken. De Hazelaar groeit het beste in gebieden met een gematigd klimaat en gedijt goed in Nederlandse tuinen.

Kenmerken van Hazelaar (Corylus avellana)

Hoofdgroep: Planten
Plantenfamilie: Berkenfamilie (Betulaceae)
Plantengeslacht: Corylus
Plantvorm: Struikachtige boom met een ronde vorm
Plantgrootte: 6-8 meter hoog, 4-6 meter breed
Bloeiperiode: Februari – maart
Bloemkleur: Geel
Bloeiwijze: Katjes
Bloemvorm: Mannelijke bloemen hebben bloemknoppen in de vorm van katjes, vrouwelijke bloemen zijn klein en onopvallend
Bloemtype: Eenhuizig (zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom)
Bloembladen: Onopvallend
Meeldraden: Aanwezig in mannelijke bloemen
Vruchtbeginsel: Aanwezig in vrouwelijke bloemen
Stijlen: Aanwezig in vrouwelijke bloemen
Stempels: Aanwezig in vrouwelijke bloemen
Vrucht: Eetbare noten
Schors: Lichtbruin en glad
Bladstand: Verspreid
Bladvormen: Ovaal tot langwerpig
Bladranden: Licht gekarteld
Ondergronds deel: Diepwortelend systeem
Plantengemeenschappen: Vooral te vinden in loofbossen en bosranden

Beschrijving van Hazelaar (Corylus avellana)
De Hazelaar is een struikachtige boom met een ronde vorm en een dicht bladerdek. De boom kan een hoogte bereiken van 6 tot 8 meter en heeft een spreidende groeiwijze. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een heldergroene kleur. In het voorjaar produceert de Hazelaar felgele mannelijke bloeiwijzen in de vorm van katjes. Deze bloemen zijn opvallend en trekken vele insecten aan. De vrouwelijke bloemen zijn klein en onopvallend. Na de bestuiving ontwikkelen zich kleine eetbare noten, die in de herfst rijp worden. De schors van de Hazelaar is lichtbruin van kleur en heeft een gladde textuur. Al met al is de Hazelaar een prachtige boom met een sierlijke uitstraling.

Met welke bomen kun je een Hazelaar (Corylus avellana) goed combineren?
Een Hazelaar kan goed gecombineerd worden met verschillende soorten bomen. Enkele goede keuzes zijn:

1. Beukenboom (Fagus)
2. Esdoorn (Acer)
3. Eik (Quercus)
4. Linde (Tilia)
5. Berk (Betula)
6. Kornoelje (Cornus)

Deze bomen hebben vergelijkbare groeiomstandigheden en vormen een mooie aanvulling op de Hazelaar. Kies bomen die qua grootte en uitstraling goed bij elkaar passen, zodat de combinatie harmonieus is.

Zijn er vergelijkbare bomen die op een Hazelaar (Corylus avellana) lijken?
Er zijn enkele bomen die qua uiterlijk op een Hazelaar lijken. Deze bomen behoren tot dezelfde familie of hebben vergelijkbare eigenschappen. Enkele voorbeelden zijn:

1. Hazelnoot (Corylus maxima): Deze boom lijkt sterk op de Hazelaar, maar kan een wat grotere omvang bereiken.

2. Amandelboom (Prunus dulcis): Deze boom heeft vergelijkbare bloeiwijzen en eetbare noten, maar verschilt in andere kenmerken zoals bladvorm en groeivorm.

3. Okkernoot (Juglans regia): Hoewel deze boom iets groter is dan de Hazelaar, heeft deze ook eetbare noten en een vergelijkbare groeivorm.

4. Wilde kers (Prunus avium): Deze boom heeft vergelijkbare bloeiwijzen en bladeren, maar produceert kersen in plaats van noten.

Hoewel deze bomen op elkaar kunnen lijken, hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken.

Veelgestelde vragen over Hazelaar (Corylus avellana)

1. Wanneer is de beste tijd om een Hazelaar te planten?
De beste tijd om een Hazelaar te planten is in het late najaar of vroege voorjaar, wanneer de boom in rust is. Dit geeft de boom voldoende tijd om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint.

2. Kan ik de noten van de Hazelaar eten?
Ja, de noten van de Hazelaar zijn eetbaar. Ze hebben een heerlijke nootachtige smaak en worden veel gebruikt in cakes, desserts en andere gerechten.

3. Hoe lang duurt het voordat een Hazelaar noten produceert?
Een Hazelaar kan na ongeveer 4 tot 5 jaar noten gaan produceren. Dit kan echter variëren afhankelijk van de specifieke boom en groeiomstandigheden.

4. Trekt een Hazelaar veel insecten aan?
Ja, de bloeiwijzen van de Hazelaar trekken veel insecten aan, zoals bijen en vlinders. Dit maakt de boom een waardevolle bron van voedsel voor deze bestuivers.

5. Is de Hazelaar gevoelig voor ziektes?
Over het algemeen is de Hazelaar een gezonde en sterke boom, maar hij kan gevoelig zijn voor enkele ziektes zoals de hazelaarkanker en bladluizen. Het is belangrijk om de boom regelmatig te inspecteren en indien nodig te behandelen.

6. Kan ik een Hazelaar in een pot kweken?
Ja, een Hazelaar kan ook in een pot worden gekweekt, maar houd er rekening mee dat de boom minder groot zal worden dan wanneer hij in de volle grond wordt geplant. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels en geef regelmatig water en voeding.

Met deze uitgebreide informatie over de Hazelaar (Corylus avellana) kun je nu aan de slag om deze prachtige boom in jouw tuin te planten en te verzorgen. Geniet van de sierlijke vorm, de opvallende bloemen en natuurlijk de heerlijke noten die de Hazelaar te bieden heeft.
[ad_2]