Als je op zoek bent naar een stevig gerecht dat voedzaam is en tegelijk zacht van smaak, dan is deze palmkool stamppot met zoete aardappel echt iets voor jou. Wat het zo fijn maakt, is dat de zachte, zoete smaak van de aardappel mooi samengaat met de krachtige smaak van de palmkool. Door knoflook en een beetje nootmuskaat toe te voegen, geef je het geheel meer diepte zonder dat het zwaar wordt. Het gerecht is makkelijk te maken en ook geschikt als je geen ervaring hebt met palmkool. Je hoeft geen chef te zijn om dit recept tot een succes te maken. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar verse ingrediënten, een pan en wat aandacht tijdens het koken.

Zo begin je met het snijden en koken van de ingrediënten

Voor dit recept gebruik je een flinke stronk palmkool. Je begint met het loshalen van de bladeren. Daarna was je ze goed onder koud water om vuil of zand weg te spoelen. De dikke nerven in het midden snijd je eruit, want die worden niet snel gaar. Snijd de bladeren vervolgens in brede repen. Daarna schil je de zoete aardappels en snijd je die in gelijke stukken, zodat ze tegelijk gaar zijn. Doe ze in een ruime pan met een beetje zout en zet ze onder water. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer twintig minuten zachtjes koken. Ondertussen kun je de knoflook fijn snijden en rustig aan de slag met de palmkool.

Alles samenbrengen tot een smeuïge stamppot

Als de aardappels bijna gaar zijn, kun je een beetje olie verhitten in een grote koekenpan of wok. Bak daarin de knoflook een minuut zacht, zonder dat het bruin wordt. Voeg daarna de repen palmkool toe en bak ze een paar minuten tot ze slinken. Je zult merken dat de geur meteen verandert en dat de groente wat donkergroener wordt. Dan giet je de aardappels af en doe je ze terug in de pan. Voeg een scheutje melk of plantaardige drink toe, een klontje boter of margarine en stamp het geheel tot een smeuïg mengsel. Doe dan de gebakken palmkool en knoflook erbij en meng alles goed door elkaar. Proef even of het zout goed is en voeg naar smaak wat peper toe. Een klein snufje nootmuskaat maakt het extra warm van smaak.

Tips voor het bewaren en variëren met dit gerecht

Wat ik zelf vaak doe, is een dubbele portie maken zodat ik de helft kan invriezen. Zo heb je op een drukke dag iets gezonds dat je alleen maar hoeft op te warmen. Je kunt het gerecht ook makkelijk aanvullen met bijvoorbeeld gebakken champignons of een vegetarische rookworst. Als je vlees eet, zijn gebakken spekjes er ook lekker bij. Voor een fris accent kun je een beetje citroenrasp over de stamppot strooien of een lepel yoghurt ernaast serveren. Je maakt dit palmkool recept dus helemaal naar je eigen smaak. Dat maakt het elke keer weer anders, zonder dat het ingewikkeld is.

Waarom deze stamppot ook fijn is voor je lijf

Behalve dat het lekker is, geef je je lichaam met dit gerecht ook echt iets goeds. Palmkool zit vol vezels en vitamines, en de combinatie met zoete aardappel zorgt voor langzame energie. Je zit er lang vol van en krijgt geen dip, wat fijn is als je nog iets moet doen na het eten. Doordat je zelf bepaalt wat je toevoegt, heb je alles in de hand. Of je nu kiest voor plantaardige boter of juist een scheutje room, je kunt dit recept makkelijk aanpassen. En misschien nog wel het belangrijkste: je staat met plezier in de keuken, omdat je merkt dat je iets maakt dat voedzaam is én goed smaakt. Zo wordt koken iets waar je naar uitkijkt.