Zelf iets maken waar je maanden later nog plezier van hebt, voelt vaak fijner dan iets kant en klaar kopen. Dat geldt zeker voor het inmaken van augurken. Je haalt ze vers bij de groenteboer of misschien zelfs uit je eigen tuin, en daarna zet je je eigen potjes op smaak zoals jij dat lekker vindt. Je weet precies wat erin zit en je kiest zelf hoe zuur, zoet of pittig je het maakt. Het leuke is dat je met een paar simpele ingrediënten al een flinke voorraad kunt maken. Je keuken ruikt daarna ook nog eens heerlijk naar azijn, kruiden en vers gesneden groente. Steeds meer mensen kiezen ervoor om weer zelf dingen te bewaren op een manier die al eeuwen wordt gedaan. En dat geeft niet alleen een goed gevoel, maar zorgt er ook voor dat je bewuster omgaat met wat je eet en bewaart.

Waarom zelf inmaken leuker is dan kopen

Als je weleens een pot augurken uit de supermarkt hebt gegeten, dan weet je dat ze vaak allemaal hetzelfde smaken. Lekker, maar een beetje standaard. Als je zelf aan de slag gaat met augurken inmaken, bepaal jij hoe ze uiteindelijk smaken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor meer suiker als je van zoet houdt, of juist meer azijn voor een scherpere bite. En wil je experimenteren met extra smaken zoals kruidnagel, laurier of gember, dan is dat helemaal aan jou. Er zijn geen vaste regels die je moet volgen. Dat maakt zelf inmaken juist zo aantrekkelijk. Je maakt iets waar je trots op bent en dat smaakt vaak beter omdat je weet wat erin zit. En als je vrienden op bezoek hebt, is het een leuke verrassing om iets te serveren wat je helemaal zelf hebt gemaakt. Dat levert bijna altijd complimenten op én vaak de vraag of ze ook een potje mee naar huis mogen nemen.

Je eigen twist aan een eeuwenoude techniek

Augurken inmaken is niet zomaar iets nieuws van nu. Mensen doen het al eeuwen, vooral om voedsel langer te kunnen bewaren. In tijden waarin er geen koelkast of diepvries was, waren potten met ingemaakte groente en fruit onmisbaar in elk huishouden. Nu heb je misschien meer keuze, maar het gevoel van iets met de hand maken is gebleven. Als je zelf augurken inmaakt, gebruik je vaak een mengsel van natuurazijn, suiker, zout en kruiden. Dat mengsel zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen en de groente lang goed blijft. Jij kiest zelf hoe sterk je dat mengsel maakt en welke kruiden je toevoegt. Zo geef je een persoonlijke draai aan een eeuwenoude traditie. En je leert ook meteen iets over bewaren, smaakopbouw en tijd. Hoe langer je augurken laat staan, hoe voller de smaak wordt. Het is een proces dat tijd vraagt, maar dat maakt het ook bijzonder.

Inmaken vraagt even geduld maar geeft veel terug

Het inmaken van augurken is niet iets wat je snel-snel tussendoor doet. Je moet er even voor gaan zitten. Eerst kies je mooie, stevige augurken uit zonder plekjes of beschadigingen. Die was je goed en soms laat je ze eerst een paar uur weken in water met zout. Zo worden ze lekker knapperig. Daarna kook je een mengsel van azijn, suiker en kruiden en giet je dat heet over de augurken in goed schoongemaakte potten. Dan sluit je de potten direct af en laat je ze rustig afkoelen. Het hele proces duurt een middag, maar dan heb je wel iets waar je nog lang van geniet. Als je ze donker en koel bewaart, blijven ze maanden goed. En het leuke is: ze blijven veranderen van smaak. Elke keer als je een pot openmaakt, proef je iets nieuws. En het gevoel dat je dit zelf hebt gedaan, geeft een bepaalde trots die je niet snel hebt bij iets uit de winkel.

Augurken inmaken als fijne bezigheid voor jezelf

In een tijd waarin veel dingen snel moeten, is het fijn om af en toe iets te doen waarbij je gewoon rustig kunt werken. Inmaken is zo’n activiteit. Je snijdt, kookt, vult en sluit af. Alles met aandacht. Geen haast, geen telefoons, gewoon even met je handen bezig zijn. Je merkt dat je tot rust komt terwijl je werkt aan iets wat je later met plezier opeet. Misschien denk je ondertussen na over nieuwe smaken of andere groentes die je zou willen proberen. Wortelen, bloemkool of uitjes lenen zich ook goed om in te maken. Het geeft een gevoel van zelfredzaamheid. Je maakt iets wat je anders zou kopen en je weet precies wat je binnenkrijgt. Dat maakt het ook fijn voor mensen die gezonder willen eten of minder toevoegingen willen. En als je kinderen hebt, vinden die het vaak ook leuk om te helpen. Samen potten vullen, deksels dichtdraaien en etiketjes plakken maakt het een gezellige bezigheid voor het hele gezin.

Waarom jouw augurken altijd net even lekkerder smaken

Wanneer je zelf augurken inmaakt, maak je iets dat precies past bij jouw smaak. Misschien houd je van zoet-zure augurken met een vleugje honing of juist van pittige augurken met een snuf chilipeper. Door zelf te kiezen welke ingrediënten je gebruikt, zorg je ervoor dat het eindresultaat precies is zoals jij het wilt. En dat verschil proef je. Veel mensen die jouw augurken proeven, zullen verbaasd zijn over de smaak. Ze zijn knapperig, frisser of gewoon net wat spannender dan wat ze gewend zijn. Je merkt dat jouw inspanning wordt beloond. Je kunt de potjes ook leuk inpakken en cadeau doen bij feestjes of etentjes. Zo geef je iets persoonlijks wat altijd goed ontvangen wordt. En misschien inspireer je anderen ook om zelf te gaan inmaken. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. En na een tijdje weet je precies hoeveel zout of suiker jij lekker vindt. Dat maakt elke nieuwe lading augurken weer een klein project met veel smaak.